Ini adalah sayur feveret teman... masak tumis pun sodap... masak sup pun sodap... sekadar nak berkongsi info dan cerita mengenai sayur ini...
Nama Saintifik: Brassica chinensis var. oleifere
Nama Inggeris: Choy Sum
Sawi bunga atau Choy Sum adalah sayuran hijau dari Asia dan berhubung kait dengan keluarga tumbuhan Pak Choy. Dedaun hijaunya lembut dan berair. Jika dibiarkan matang, bunga-bunga bewarna kuning akan tumbuh dan tumbuhan ini menjadi lebih manis dan berair.
Keseluruhan tumbuhan ini boleh dimakan. Pucuk bunga dan daun muda digunakan dalam salad, digoreng, direbus sedikit, atau distim sebelum dicampur ke masakan. Rasanya boleh dikatakan di antara rasa bayam dan kubis.
Sawi Bunga sangat berkhasiat dan dikatakan tinggi dengan kalsium.

Nama Saintifik: Brassica chinensis var. oleifere
Nama Inggeris: Choy Sum
Sawi bunga atau Choy Sum adalah sayuran hijau dari Asia dan berhubung kait dengan keluarga tumbuhan Pak Choy. Dedaun hijaunya lembut dan berair. Jika dibiarkan matang, bunga-bunga bewarna kuning akan tumbuh dan tumbuhan ini menjadi lebih manis dan berair.
Keseluruhan tumbuhan ini boleh dimakan. Pucuk bunga dan daun muda digunakan dalam salad, digoreng, direbus sedikit, atau distim sebelum dicampur ke masakan. Rasanya boleh dikatakan di antara rasa bayam dan kubis.
Sawi Bunga sangat berkhasiat dan dikatakan tinggi dengan kalsium.

Tags:
Info